top of page

Etapa de documentare, organizare, selectarea personalității

Promovarea proiectului EUROSCOLA printre colegii noștri...

   Pentru promovarea proiectului Euroscola am ales să transmitem tuturor colegilor despre rolul UE și al instituțiilor acestuia. Cadrul strategic pentru cooperare europeneană în domeniul educației profesională ET2020 se bazează pe abordarea învățării pe parcursul vieții: educația formală, nonformală sau informală. Astăzi, în timpul prezentării, elevii au completat un chestionar despre impactul educației în viața lor.

Constanța culturală „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”

13 septembrie 2019, orele 13.00, tinerii participanți la Euroscola din Colegiul Național Pedagogic “C.Brătescu” au sărbătorit la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța la activitatea culturală „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția a XXVII-a (lectură publică, expoziție, prezentarea colecțiilor de patrimoniu ale Bibliotecii). Gazda evenimentului a fost doamna dr.Luminița Stelian de la Biblioteca Județeană. Doamna dr. Anca Angela Dobre a realizat o scurtă prezentare a unor lucrări valoroase de patrimoniu aflate în colecțiile Bibliotecii Județene. La eveniment au participat conf. univ. dr. Dana Enache, Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, care a demonstat importanța teatrului, redând o scenă din piesa de teatru “Năpasta” scrisă de I.L.Caragiale.
În contextul sărbătoririi Zilelor Europene ale Patrimoniului, am vizionat expoziția aflată în vitrinele din Sala Referințe Generale, care conține cărți despre patrimoniul cultural și natural, românesc și european.
Crăciun Elena-Ștefania, Baubec Ailin, Crăciun Maria- Diana, participante la proiectul Euroscola de la Colegiul Național Pedagogic C. Brătescu au avut o scurtă alocuțiune în care au demonstrat că valorile culturale, contribuie la formarea noastră. Patrimoniul cultural are o valoare universală pentru noi ca indivizi, pentru comunitatea din care facem parte. Este important să păstrăm, să conservăm acest patrimoniu și să îl transmitem generațiilor viitoare.Patrimoniul nostru cultural joacă un rol important în construirea viitorului Europei. De asemenea, au demonstrat importanța digitalizării resurselor pentru a putea fi păstrate și transmise generațiilor următoare.
La activitate au participat elevi de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța și Colegiul Național Pedagogic “C. Brătescu”, profesori și părinți.

Olga Duțu – vocația de a transmite savoarea cunoașterii prin iubire

Joi, 19 septembrie 2019, orele 18.00-19.00, Sala „Liliana Lazia” a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, s-a desfășurat activitatea educativ-culturală „Olga Duțu – vocația de a transmite savoarea cunoașterii prin iubire”, care face parte din campania „Flying to the future through education”, promovată de Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța. Campania „ Flying to the future through education” are loc în cadrul concursului naţional pentru licee „Euroscola” 2019-2020, ediţia a XII-a, lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
Programul activității a cuprins omagierea doamnei Olga Duțu, fost profesor de Limba și Literatura Română și director al Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța, în prezent pensionară. Activitatea a debutat cu prezentarea vieții și activității profesionale a doamnei profesor universitar doctor Olga Duțu. Echipa Euroscola a Colegiului este formată din cei 24 de elevi coordonați de doamnele prof. Cristina Gîlă, prof. Carmen Florescu și prof Mihaela Tudorache, director adjunct al Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”. La activitate au participat elevi de la Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu, părinți, profesori, membri ai comunității locale. “Scopul campaniei noastre este conștientizarea importanței educației pentru oricare tânăr, al învățării unei meserii. Dorim ca tânăra generație să înțeleagă importanța propriilor acțiuni pentru a avea un viitor de succes. Tinerii pot găsi modele pozitive în jurul lor valorificând fiecare experiență trăită, învățând oriunde și oricând în vederea asigurării unui parcurs profesional de succes. Tinerii din echipa Euroscola după un studiu aprofundat, au ales să prezinte o personalitate de excepție, care a influențat generații de elevi, datorită muncii titanice, implicării, dăruirii, valorilor transmise, lucrărilor din domeniului literaturii, didacticii limbii române. Numele doamnei profesor universitar Olga Duțu se leagă și de înființarea revistei Colegiului, “Ecouri”, care în acest an împlinește 50 de ani de existență”, au transmis prof. Carmen Florescu și prof. Cristina Gîlă.

Sfaturile doamnei Duțu - Educația prin sport de Săptămâna Europeană a Mobilității

Membrii echipei Euroscola CNPCB s-au alăturat duminică, 22 septembrie la sarbătorirea Săptămânii Europene a Mobilității la îndemnul doamnei Duțu care consideră că o minte sănătoasă traiește într-un corp sănătos.
Am dorit să arătăm că educația prin sport sporește calitatea vieții în oraș.
Renunțând pentru o zi sau o săptămână la mașina personală, ajutăm la reducerea poluării aerului, poluării fonice și la scăderea numărului persoanelor obeze.
Am susținut și două colege din Colegiu, membre ale clubului CSS Phoenix Constanta.

Joacă-te și învață împreună cu noi pornind de la poveștile doamnei Duțu

Sâmbată, 21 septembrie 2019, orele 15.00-19.00, în Parcul Tăbăcăriei, Țara Piticilor, s-a desfășurat activitatea educativ-distractivă „Joacă-te și învață”, care face parte din campania „Flying to the future through education”, promovată de Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța. Campania „ Flying to the future through education” are loc în cadrul concursului naţional pentru licee „Euroscola” 2019-2020, ediţia a XII-a, lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
Programul activității a cuprins: Face – painting/ Animație, Artă cu creta, Fotbal chinezesc, Rory story`s cubes, Bilețele colorate,Fură coada. Activitățile distractive au fost variate, am urmărit atât încurajarea tinerilor de a participa la activități nonformale, descoperirea unor aptitudini, dar și dezvoltarea competențelor civice ale membrilor Euroscola participanți la proiect, cât și a competențelor de comunicare. Scopul activității a fost acela de a demonstra că prin joc și activități recreative copiii învață. Participând la aceste activități, cei mici își dezvoltă spiritul de echipă, imaginația, creativitatea și găsirea unor soluții adecvate. Ne dorim păstrarea și valorificarea experienței acumulate în cadrul activităților desfășurate în afara sălii de curs. Mulțumim sponsorului nostru Carrefour România pentru ajutorul acordat în vederea derulării în bune condiții a campaniei.

„Europe`s Skies”  o aventura culturala alături de doamna Duțu

Joi, 26 septembrie 2019, orele 10.00-11.00, la Biblioteca Colorată din Tomis Mall membri Euroscola CNPCB au desfășurat activitatea educativă „Europe`s Skies”, care face parte din campania „Flying to the future through education”, promovată de Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța. Campania „ Flying to the future through education” are loc în cadrul concursului naţional pentru licee „Euroscola” 2019-2020, ediţia a XII-a, lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Unul dintre obiectivele ET2020 îl reprezintă învățarea limbilor străine. Limbile străine nu sunt doar discipline, ele reprezintă o oportunitate de a învăța pentru viață. Comunicarea, schimburile interculturale permit învățarea dincolo de granite, lărgirea orizonturilor tinerei generații.Învățarea limbilor înseamnă deschiderea unei ferestre spre lume, creând în același timp punți între oameni, fie prin contact real, fie virtual în cadrul proiectelor colaborative.
Programul activității a cuprins: verificarea cunoștințelor lingvistice Eurogames ( jocul Kahoot), prezentarea scenetei în limba spaniolă Caperucita Roja, a unui cântec în limba franceză Polyglotte, a unei poezii în limba germană Herbstgedanken. Participanții au fost elevi ai Colegiului, care la final au alcătuit mesaje motivaționale în diferite limbi. Aceștia și-au îndemnat colegii să învețe cât mai multe limbi străine, pornind de la exemplul doamnei profesor universitar dr.Olga Duțu, model de inspirație, ambiție, iubire și pasiune pentru literatură. Mulțumim pentru găzduire Biblioteca colorată, un spațiu generos, util și frumos amenajat, pentru ajutorul acordat în vederea derulării campaniei.

„Noaptea Bibliotecii”

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, orele 18.00-19.00, echipa EUROSCOLA CNPCB a participat la activitatea educativă Lumea antică în imagini contemporane: prezentare în 3D realizată de arheologul Laurențiu Cliante, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Prezentarea are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecii”. Activitatea desfășurată a demonstrat că educația poate schimba vieți, iar rolul cărților, al filmelor educative, al jocurilor este definitoriu în formarea tinerilor ca viitori cetățeni activi.Oamenii prind aripi și pot zbura spre înalt prin educație și lectură.

Programarea pas cu pas - Doamna Duțu și relația om- computer

Joi, 10 octombrie 2019, orele 8,30-12,30 membrii echipei Euroscola CNPCB Matei, David, Andreea, Livia,Mario au organizat ateliere de programare pentru copiii din clasele V-VIII din Colegiu, în cadrul Europe Code Week 2019. Pornind de la lucrarea doamnei Olga Duțu care prezintă despre legătura copil- computer, considerăm că trăim într-o lume digitalizată în care ai nevoie de dezvoltarea abilităților în domeniu. La nivel european atunci când practici o meserie este nevoie să ai cunoștințe de programare. Tinerii de astăzi reprezintă viitorul de mâine. Prin urmare ei trebuie să fie conectați la o lume în schimbare.

Toți avem dreptul la educație

   Echipa Euroscola a făcut o vizită la CSEI Delfinul Constanța, unde a întâlnit copii cu vârste cuprinse între 7-15 de ani. Aici a avut loc un schimb de idei și opinii cu privire la importanța educației, a învățării lecțiilor în clasă, dar și acasă. Membrii Euroscola CNPCB au arătat importanța învățării și practicării unei meserii. Tinerii și-au împărtășit reciproc temerile dar și speranțele cu privire la șansele reale ale fiecăruia pe care viața le poate oferi prin educație. Membrii Euroscola CNPCB i-au ajutat pe tineri să își completeze cunoștințele și să rezolve sarcini de lucru în clasă.

Benzi desenate realizate de Brânzea Diana, membru Euroscola

Educația prin proiecte schimbă vieți

   Sâmbătă, 12 octombrie 2019, orele 12.00 membrii echipei Euroscola CNPCB au sărbătorit
Zilele Erasmus+, împreună cu alți colegi atât în Colegiu cât și la Palatul Copiilor. Anul acesta
zilele Erasmus+ împărtășesc atât împlicarea în proiecte internaționale cât și participarea
democratică. La nivelul Colegiului am organizat o expoziție în care au fost prezentate
produsele realizate în cadrul proiectelor Erasmus+, cât și eTwinning. Am organizat jocuri educative cu elevii sub numele Ziarul fermecat și Termometrul diversității. Am pornit
povestea noastră Erasmus+ într-o zi de toamnă, cu soare și frunze ruginii, când împreună cu
tineri inimoși am adus zâmbete pe buze, am împărtășit idei și experiențe. Tinerii mei au
povestit ce a însemnat experiența Erasmus+ pentru ei, dar și minunatele întâlniri online în
cadrul videoconferințelor eTwinning. Să întâlnești noi modele de educație, alte modele de
evaluare, o cultură diferită decât cea de acasă este o experiență uimitoare. Gândul ne-a purtat
înapoi în timp, la exemplul profesional al doamnei profesor dr. Duțu, care ne îndemna să
vorbim și să scriem corect în limba română, dar să învățăm și alte limbi străine.

Campania de promovare a programelor Erasmus+ și eTwinning

Prima întâlnire cu modelul nostru - Întâlnirea inimilor

   Marți, 17 septembrie, echipa noastră a avut bucuria și onoarea de a se întâlni pentru prima dată cu doamna prof. univ. dr. Olga Duțu.
A fost o întâlnire emoționantă în care am împărtășit idei dar mai ales gândire pozitivă, optimism și multă iubire.

O viață dedicată educației! OLGA DUȚU, model național și european

Primăria Municipiului Constanța și echipa Euroscola a Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța celebrează excelența în educație.

Sub genericul „Educația schimbă vieți”, este omagiată activitatea doamnei prof. dr. Olga Duțu. Doamna a fost profesor de Limba și literatura română și director al Liceului Pedagogic din Constanța, inspector școlar general, scriitor, care prin întreaga sa carieră a contribuit la bunăstarea comunității.

Acțiunea se înscrie în campania „Flying to the future through education” care are loc în cadrul concursului național pentru licee Euroscola 2019-2020, ediția a XII a, la care participă 24 de elevi și 2 profesori coordonatori de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța.

Concursul este lansat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Pornind de la o poveste de succes despre educație și formare profesională, campania invită elevii și membrii comunității să conștientizeze rolul esențial pe care educația îl are pentru oricare tânăr.

„Don`t limit your challenges! Use education to challenge your limits!” este mesajul pe care membrii echipei vor să îl transmită. Scopul proiectului este să creeze experiențe educaționale autentice care să le asigure tinerilor un parcurs profesional de succes.

Euroscola reunește în fiecare an elevi liceeni din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Programul Educație și formare 2020 (ET 2020) reprezintă cadrul European de cooperare în domeniul educației și formării. De pe băncile Parlamentului European, elevii au șansa de a trăi experiența procesului decizional al Uniunii Europene.

Educația între click și declick

   În cadrul campaniei de informare și conștientizare a rolului educației,Flying to the future through education, vineri, 18 octombrie 2019, s-a desfășurat Conferința Educația între click și declick pentru starea de bine.
Cei 24 de membri ai echipei Euroscola CNPCB și cei 2 profesori au avut invitați din domenii de activitate diferite care au împărtășit tinerilor rețeta succesului în viață. Au fost prezentate strategii de dezvoltare a domeniului educației propuse de Direcția Generală EAC din cadrul Comisiei Europene, activitățile derulate în proiect . A avut loc un dialog între invitați și tinerii liceeni, apoi a urmat un scurt moment artistic oferit de preșcolarii Grădiniței de Aplicație. Mesajul transmis elevilor constănțeni a fost acela de a lupta împreună împotriva insuccesului școlar, și a bullyingului. De asemenea, prin alocuțiunile rostite, invitații au determinat schimbări de comportament și instalarea stării de bine, de a veni la școală cu plăcere, de a descoperi frumosul din ei și din jurul lor. Invitații la eveniment au fost din diferite domenii de activitate: cultural, științific, artistic, sport, psihologie, medicină.
Alături de modelul nostru doamna prof.dr. Olga Duțu, au fost prezente și alte personalități constănțene, care au relatat despre evoluția personală, dificultățile întâmpinate de-a lungul timpului și au oferit sfaturi liceenilor. Le-au explicat că uneori învățăm de la noi înșine, chiar din propriile greșeli. Membrii Euroscola CNPCB au dorit să fie vocea comunității din care fac parte : Înfrângeți temerile! Prin voință, seriozitate, muncă tenace, ambiție îți poți depăși limitele!

Participanți:

Preot dr. Mircea Cristian Pricop

Dr.Lavinia Dumitrașcu,istoric și poet, Muzeul de Istorie Națională și Arhelologie Constanța

Dr.Costin Scurtu, istoric, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I

Ilie Floroiu, atlet, fostul director al Clubului Sportiv Farul

Marieta Căescu, psiholog, Centrul Județean Resurse și de Asistență Educațională Constanța

Ecaterina Radu, profesor învățământ preșcolar, Grădinița cu Program Prelungit Azur

Ecaterina Totolan, psiholog, Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu

Mihaela Căruțașu, asociația Împreună pentru viitor, ONG

Conf. univ. dr. Daniela Enache, Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius
doamna psiholog Panichi Marieta, Crucea Roșie Constanța
preșcolarii Crăciun Rareș Ioan și Mosor Ana

Educația prin artă

   Echipa Euroscola CNPCB a organizat vineri, 11 octombrie concursul de muzică, cu tema Educația prin artă. Concursul s-a desfășurat pe 3 secțiuni: Muzică, Artă plastică și Educație nonformală. Au participat elevi din diferite școli constănțene. La final, cei mai buni au fost premiați.

    Echipa Euroscola CNPCB a organizat luni, 14 octombrie expoziția de Artă plastică de la Palatul copiilor, cu tema Educația prin artă. Doamna prof.dr. Olga Duțu este o iubitoare a culturii și artei. Doamna ne-a inspirat să organizăm acest concurs adresat tinerilor din mai multe școli constănțene.

   Mulțumim colaboratorului nostru în proiect, Palatul Copiilor, pentru găzduire.
   Mesajul nostru este:
"Educația prin artă ne dă aripi sa zburam spre viitor, să aplicăm cunoștințele teoretice în viața de zi cu zi".

Școli participante:
Școala Gimnazială nr.24 Ion Jalea
Colegiul Național de Arte Regina Maria
Școala Gimnazială nr.10 Mihail Koiciu
Școala Gimnazială nr.1 Valu lui Traian
Școala Gimnaziala Viceamiral Ion Murgescu
Scoala Gimnazială nr.39 Nicolae Tonitza
Școala Gimnazială nr.12 B.P.Hașdeu
Școala Gimnazială nr.29 Mihai Viteazul
Școala Gimnazială George Enescu Năvodari

Jocul KAHOOT! Verificarea cunoștințelor lingvistice EUROGAMES

Haiku, o trestie gânditoare – spectacol de poezie

Pe 21 octombrie 2019, orele 14,30 în sala de festivități a Colegiului Național Pedagogic Constantin Brătescu din Constanța a avut loc un spectacol de muzică și poezie Haiku- o trestie gânditoare pus în scenă de membrii Euroscola CNPCB. Spectacolul a avut ca sursă de inspirație volumul “Momente Haiku” ale doamnei profesor doctor Olga Duțu, iar regia a fost realizată de doamna dr. Dana Enache, de la Universitatea Ovidius, Facultatea de Arte. Interpretele Erika Dante, Alisia Dobre, Alexandra Ifrim, Cristina Mihailov, Ailin Baubec, Diana Brânzea au reușit să pună în scenă cu multă sensibilitate și trăire versurile.

Chestionar final

Diseminarea proiectului

Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu”

www.colegium.ro

euroscolacnpcb@gmail.com

Str. Răscoalei 1907, nr. 42, Constanța, Romania

#EuroscolaRO2019

© 2025 by Ivan Andrei. Proudly created with Wix.com

bottom of page